Ayur-wattes?

Janneke Schuurman

Wat is Ayurveda? Ayurveda, is dat niet een vaag oud concept uit het diepe van India? Nou ‘ja’, maar ook heel erg ‘nee’.

Ayurveda is de grote zus van yoga. Beiden omarmen de kunst om in bewustzijn en bewustzijn te leven, je eigen constitutie (mind-body type) te begrijpen en je sterke en zwakke punten te omarmen zonder te oordelen. Vanuit dat bewustzijn kunnen we vooruitgaan en ermee in plaats van er tegenin te gaan.

Het is de meest holistische, brede, niet-oordelende benadering van hoe je met je persoonlijke voertuig, jouw lichaam, door het leven kunt rijden. Gun jezelf een stukje ayurveda en neem wat je ziel en leven dient.

Ayurveda is een holistisch gezondheidszorgsysteem dat tegenwoordig in India wordt toegepast en dat voeding, levensstijl, kruiden, massage en zelfs yoga omvat.

Ik hou van Ayurveda omdat het alles omvat van praktische zaken tot spirituele oefeningen. Het is de wetenschap van het leven met alles wat het met zich meebrengt. Zowel de optie voor zelfbewustzijn, maar ook de praktische aspecten die het begrip van je eigen lichaam en geest kunnen ondersteunen.

Ayurveda als toolbox

Ayurveda is een kennissysteem, geen geloofssysteem. Het is een genezingssysteem van meer dan 5000 jaar oud. Waar er geen trends zijn, geen ‘labels’. Het is bijvoorbeeld niet veganistisch, het is niet vegetarisch, ook al eten de meeste mensen die een Ayurvedisch leven leiden vegetarisch.

Je kunt Ayurveda als ‘toolbox’ beschouwen. Waar je, afhankelijk van jouw intentie, jouw behoeften, jouw lichaam, geest en ziel, de taal van jouw leven kunt vinden.

Ayurveda betekend letterlijk de wetenschap van het leven! Waar men gelooft dat ons lichaam gezond is en de intelligentie heeft om de gezondheid te herstellen als het uit balans is.

Als een systeem van genezing eert Ayurveda de totale uniciteit van het individu en helpt het ons allemaal om een ​​steeds beter gevoel van balans en harmonie in ons leven te creëren. Ayurveda beweert niet een one-size-fits-all oplossing te bieden – geen wondermiddel om iedereen te genezen. In plaats daarvan leert het ons hoe we ons beter kunnen afstemmen op onze ware innerlijke natuur en onze eigen aangeboren intelligentie nieuw leven kunnen inblazen om een ​​zeer zachtaardig en authentiek genezingsproces te begeleiden.

De 5 elementen zijn de basis van alles. Alles om ons heen en alles in ons: aarde, water, vuur, lucht en ether. Hoe dit bij jou tot uitdrukking komt, hangt af van je constitutie. Ook wel Mind-body type genoemd.

Wil je hier meer over leren? Of wil je jouw type leren kennen?

Je bent welkom voor een 1:1 gesprek, workshop of cursus!

Recept: Mungbonensoep

Mungbonensoep leent zich uitstekend voor een Voorjaars- of Najaarscleanse. De boontjes hebben een ‘schrapend’ karakter en schonen de binnenkant van ons systeem op. Het drijft

Lees verder »
appelchutney

Recept: Appelchutney

Hmmm, chutneys! Zo’n lekker smeuïg, vaak zoet-ig, smaakvol goedje bij de maaltijd. In de Ayurveda worden chutneys vaak toegevoegd aan de maaltijd. Waarom? Omdat je

Lees verder »
kitchari

Recept: Kitchari

Kithari, één van m’n favoriete maaltjes. Het is voedend, licht verteerbaar, super lekker, gemakkelijk te maken en vele variaties mogelijk qua substanties en groenten.  Ik

Lees verder »
ccf tea

CCF-tea

CCF tea, of in het gewoon Nederlands KKV thee, ondersteunt de spijsvertering, en tja… is ook gewoon lekker! Volgens de Ayurveda is je spijsverteringsvuur centraal

Lees verder »

Ayur-wattes?

Wat is Ayurveda? Ayurveda, is dat niet een vaag oud concept uit het diepe van India? Nou ‘ja’, maar ook heel erg ‘nee’. Ayurveda is

Lees verder »

Schrijf je in voor onze Ayurvedische nieuwsbrief!